Konjunktivitis

Za nastanek konjunktivitisa ali vnetja očesne vezenice poznamo več vzrokov, med najpogostejšimi pa so bakterijske okužbe, virusne okužbe in alergije.

Bakterijski konjunktivitis

Za bakterijski konjunktivitis je značilno rdeče oko z gnojnim izcedkom, pacienti imajo pogosto občutek tujka v očesu, vid pa navadno ni prizadet. Običajno lahko bakterijski konjunktivitis učinkovito pozdravimo z antibiotičnimi očesnimi kapljicami.

Virusni konjunktivitisi

Virusni konjunktivitisi so najpogosteje posledica okužbe z adenovirusi. Pogosto se razvijejo po navadnem prehladu, okužba se lahko prenaša s stikom tudi na bližnje. Značilna zanj je rdečina očesa ter voden izcedek, prizadeto je eno ali obe očesi. V nekaterih primerih se v roženici z imunskim odzivom pojavijo povezane motnjave, imenovane subepitelni infiltrati in te lahko vplivajo na poslabšanje vida. Praviloma po nekaj mesecih te spremembe v roženici izginejo. Virusni konjunktivitis običajno pozdravimo s simptomatsko terapijo namenjeno lajšanju simptomov v treh tednih.

Alergični konjunktivitis

Za alergični konjunktivitis je značilno predvsem srbenje, pojavijo pa se tudi rdečina in tekoč izcedek iz oči. Pogosto so prisotni tudi drugi znaki alergične reakcije kot sta izcedek iz nosu in suh kašelj. Ob tej okužbi je vid redko prizadet. Zdravljenje je simptomatsko in je pogosto zelo dolgotrajno ali kronično. Pri tem uporabljamo vazokonstriktorje, antihistaminike in obdobno tudi steroide.

Izvor: Konjunktivitis