Degeneracija makule (RUMENA PEGA)

S staranjem, najpogosteje po 60-letu starosti, se bolezen lahko pojavi na področju centralnega vida, (rumene pege) kjer degenerativne spremembe vodijo do okvare občutljivih slojev mrežnice. Bolnik opazi temno liso, ki je vedno v vidnem polju (pri branju, gledanju televizije…). Z razvojem bolezni se lisa povečuje in vidna ostrina se zmanjšuje. Posameznik opazi neravne linije ( čeprav so ravne ) in šele takrat se odloči za specialistični pregled, kar je v večini primerov prepozno.

Obstajata dve obliki bolezni:
· suha oblika obolenja, je najpogostejša oblika, ki jo lahko prepoznamo po rumenih usedlinah v področju makule oz. rumene pege. Spremembe se odvijajo postopoma in se končajo z izgubo vidne ostrine. Za suho obliko obolenja ni učinkovitih zdravil – napredovanje bolezni lahko upočasnimo z uživanjem vitaminov, mineralov in zdrave prehrane.

· mokra oblika obolenja, se ne pojavlja tako pogosto, ampak privede k težji prizadetosti makule oz. rumene pege. Spremljajo jo značilni pojavi edemov, krvavitev in ustvarjanje novih žil. Povzroča izgubo vidne ostrine. Če se z zdravljenjem ne začne pravočasno, na rumeni pegi največkrat nastane brazgotina. Zdravljenje poteka z uporabo zdravil.

Pogosto se za očesni pregled odločamo prepozno, oziroma šele, ko opazimo padec vidne ostrine. Preventivni pregled pri oftalmologu bi bilo potrebno opraviti vsako leto. Oftalmolog bo z natančnim pregledom ugotovil pojav starostne degeneracije in morebitnih drugih očesnih bolezni.