Motnjave v steklovini

Motnjave so največkrat posledica degenerativnih sprememb steklovine, lahko pa, veliko redkeje, nastanejo kot posledica raztrganin mrežnice, poškodb in vnetij.

Steklovina je gel, ki predstavlja 85% očesnega zrkla. Sestavljena je 99% iz vode, ostalo predstavljajo kolagenski filamenti in molekule hialuronske kisline. S staranjem prihaja do utekočinjenja posameznih delov steklovine ter zgoščanja kolagenskih vlaken, pri čemer nastajajo fibrile, kar imenujemo sinereza. Fibrile kolagena lahko plavajo v utekočinjenih žepkih steklovine, kar človek zazna kot motnjave (mušice). Z združevanjem utekočinjenih delov steklovine eventuelno pride do kolapsa in odstopa steklovine od mrežnice. Del, s katerim je bila steklovina pritrjena na optični disk se zazna kot večja motnjava, t.i. Weisov obroč. Posteriorni odstop steklovine se pojavi pri 10% ljudi pred 50. in pri 60% nad 70. letom starosti.

Obstajata dve možnosti zdravljenja – lasersko in klasično kirurško. Pri slednjem gre za vitrektomijo, kirurško odstranitev steklovine. Obstaja tveganje infekcije, nastanka katarakte in odstopa mrežnice. Pri laserskem zdravljenju, YAG vitreolizi, ki poteka v lokalni anesteziji, gre za fokusiranje infrardeče svetlobne energije v steklovino, s čimer se manjše motnjave razbije, večje pa se odstrani iz optične osi.