Odstop mrežnice

ODSTOP MREŽNICE
Mrežnica je sestavljena iz več slojev, pod njo je žilnica, ki prehranjuje zunanji del mrežnice. Pri odstopu mrežnice pride do ločitve od žilnice, zaradi česar pride do ishemije, ki najhitreje prizadene centralni del mrežnice, rumeno pego.

Dejavniki tveganja
Pri 6% splošne populacije so prisotne posamezne atrofične luknje v mrežnici, odstop mrežnice pa se pojavi pri približno 0,1 promilu splošnega prebivalstva. Večje tveganje je prisotno predvsem pri kratkovidnih očeh, pri čemer je zrklo podaljšano in je mrežnica na periferiji tanjša. Do odstopa lahko privede tudi poškodba ali kirurški poseg na očesu.

Vrste in vzroki
Glede na osnovni mehanizem, ki privede do odstopa mrežnice, ločimo več vrst odstopa.

Regmatogeni odstop mrežnice je najpogostejši in je posledica odstopa steklovine, ki povzroči raztrganino mrežnice, ta pa napreduje v odstop. Trakcijski odstop nastane, ko mrežnica odstopi zaradi vleka, kar se največkrat pojavi pri že opisani diabetični retinopatiji. Manj pogosto pride do odstopa zaradi vnetnih procesov na mrežnici ali žilnici (t.i. eksudativni odstop), vzrok so lahko tudi tumorji.

Odstop steklovine vs. odstop mrežnice
Odstop steklovine je lahko vzrok odstopu mrežnice. Steklovina se s starostjo utekočini in odstopi od zadaj ležeče mrežnice. Do odstopa pogosteje pride pri kratkovidnosti in poškodbah, predvsem padcih ali udarcih v glavo.  V starostni skupini nad 65 let ima odstop steklovine 65% ljudi.

Simptomi, ki se pojavijo, so predvsem motnjave, ob odstopanju steklovine pa zaradi vleka mrežnice pacienti opažajo bliskanje. V primeru, da ob odstopu steklovine, ki je v starosti normalen pojav, pride do raztrganine mrežnice, se lahko pojavi t.i. črni dež (številne motnjave zaradi krvavitve v steklovino), slabša vidna ostrina ob prizadetosti rumene pege, ali pa pojav črne zavese ali rastočega zidu, ki kaže na odstop mrežnice.

Pri pojavu novih motnjav in bliskanja je nujen pregled pri oftalmologu, ki bo po pregledu očesnega ozadja pri široki zenici s kontaktno trozrcalno lečo lahko izključil ali zdravil raztrganino mrežnice ob odstopu steklovine.

Zdravljenje
V primeru raztrganine mrežnice, pri kateri še ni prišlo do odstopa, je zdravljenje lasersko, zdravljenje odstopa mrežnice pa je klasično kirurško. Glede na mehanizem nastanka, mesto odstopa in preference kirurga se uporablja bodisi tamponada ali cerklaža zrkla, bodisi vitrektomija, ki je kirurška odstranitev steklovine.

Prognoza je odvisna predvsem od prizadetosti rumene pege, od česar je odvisna preostala vidna ostrina.