Uveitis

Uveitis je splošna diagnoza, s katero opisujemo veliko skupino vnetnih in infektivnih stanj očesa. Skupno vsem tem stanjem je prisotnost vnetja uvee, ki zajema šarenico, ciliarnik in žilnico očesa. Najpogostejši vzroki za nastanek uveitisa so toksoplazmoza, pars planitis, citomegalovirusni retinitis in histoplazmoza.

Toksoplazmoza je infektivno stanje, ki ga povzroča parazit Toxoplasma gondii. Najpogostejša očesna oblika te bolezni je vnetje očesne mrežnice z hkratnim vnetjem uvealnega trakta očesa, vključno s šarenico in z žilnico. Stanje lahko privede do slepote, običajno je eno oko prizadeto bolj. V 98 odstotkih vnetij gre za kongenitalno okužbo, ki se preko placente prenese na še nerojeni zarodek. Prenašalci okužbe so mačke, zato je ključnega pomena, da nosečnice ne prihajajo v stik z mačkami.

Pars planitis imenujemo tudi vitritis. Gre za vnetje steklovine, ki zapolnjuje notranjost očesa. Pri tem obolenju se v spodnjem delu očesa nabirajo skupki levkocitov, ki jih oftalmologi zaradi njihovega izgleda imenujejo snežne kepe. Večino pacientov pride na pregled zaradi težav z motnim vidom, oko je običajno bledo in na zunaj ne kaže znakov vnetja. Včasih se to obolenje pojavlja v povezavi s sistemskimi telesnimi boleznimi kot so sarkoidoza, Crohnova bolezen in multipla skleroza. Bolezen zdravimo s kortikosteroidi, ki jih lahko dajemo lokalno ali sistemsko. Odziv na zdravljenje je zelo različen. Običajno po določenem obdobju, ki lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let, bolezen izzveni.

Citomegalovirusni retinitis je obolenje, ki se pojavlja predvsem pri pacientih s HIV okužbo, veliko redkeje pri drugih imunsko kompromitiranih pacientih. Pacienti običajno tožijo zaradi motnega ali meglenega vida, lahko imajo tudi izpade v vidnem polju. Zdravljenje poteka s protivirusnimi zdravili.

Očesna histoplazmoza je vnetje očesne mrežnice, ki ga povzroča glivica imenovana histoplasma capsulatum. Glivica se nahaja v zemlji in se v endemičnih področjih raznaša z iztrebki ptic in netopirjev. Vnetje, ki pri okužbi z glivico nastane v mrežnici, je imunsko pogojeno, zato pri zdravljenju uporabljamo kortikosteroide.