Nočna slepota

O nočni ali kurji slepoti govorimo, kadar gre za za nezmožnost vida ponoči ali pri slabi svetlobi. Pogosteje se pojavlja pri moških in je lahko simptom hujše bolezni ali pa le prirojena napaka.

Obstajajo naprave, s katerimi lahko ugotovijo sposobnost vida pri šibki svetlobi. Večina ljudi, ki sicer podnevi vidi jasno, razvije nočno slepoto do neke mere na neki točki v življenju. Kako to vpliva na življenje posameznika, je odvisno od čustvenega stanja in starosti.

Nočna slepota je lahko prirojena, pri čemer gre za podedovano pomanjkanje rodopsina, vidnega pigmenta v paličicah, ki se nahaja v očesni mrežnici. Barvilo je sestavljeno iz vitamina A in beljakovine retinena, zato lahko človek razlikuje posamezne sive odtenke nočne slike. Pri zdravih ljudeh se vitamin A skladišči v jetrih do pol leta in organizem ga črpa po potrebi.

Nekateri si lahko pomagajo s pomočjo očal, drugim ne pomaga niti operacija.  Tisti ljudje, ki se prehranjujejo zelo nezdravo, imajo lahko pomanjkanje vitamina A in zato je priporočljivo, da ga jemljejo kot dodatek. Lahko pa kljub zadostni količini tega vitamina pride do motenj delovanja med jetri in črevesjem, zaradi česar ima posameznik prav tako težave z vidom ponoči.

Nedavno so znanstveniki ugotovili, da je mutacija v določenem genu, ki sodeluje pri prenosu vidnih signalov, lahko tudi zadolžena za zmanjšano sposobnost vida ponoči. Bolniki, ki trpijo za dedno nočno slepoto, sčasoma vedno slabše vidijo tudi podnevi. Kurja svetloba je še posebej nevarna za voznike. Tisti, ki vozijo ponoči, lahko zaradi omejenega vidnega polja ogrožajo sebe in druge v prometu.

Obstaja sicer nekaj vrst zdravljenj, toda najprej se pozanimajte, kaj je pravzaprav razlog, da ne vidite v temi. Za začetek je priporočljivo spremeniti jedilnik, ki naj vsebuje čim več sadja, zelenjave in vode. Težavo lahko rešite tudi z novimi očali, velikokrat je potreben celo kirurški poseg, v nekaterih primerih pa preprosto ni zdravila. Rimljani so za izboljšanje vida ponoči uporabljali metodo lune, tako da so jo opazovali vsak večer deset do petnajst minut, kar je izboljšalo njihov vid v temi, hkrati pa so se na ta način tudi sproščali.