Siva mrena – Cataracta

Očesna leča z akomodacijo oziroma prilagajanjem oblike in s tem spreminjanjem refrakcijske moči omogoča bližinski vid. Sestavljena je iz treh delov: jedra, skorje in ovojnice.
Je tkivo z največjo gostoto proteinov v telesu, z leti pa se sestava leče spreminja. Vedno večji je delež proteinov in vedno manjši delež vode. Leča postaja trša in s tem izgublja svojo sposobnost prilagajanja pri gledanju na blizu, kar imenujemo starovidnost ali presbiopija. S starostjo se postopno zmanjšuje tudi prosojnost leče, kar svetlobnim žarkom onemogoča nemoten vstop v oko. Ko se ob tem poslabša vid, govorimo o katarakti ali sivi mreni.

Vzrok
Večina, kar 90% vseh katarakt nastane kot posledica staranja. Natančen vzrok ni znan, se pa siva mrena pogosto pojavi pri ljudeh s pozitivno družinsko anamnezo. Pomembna dejavnika, ki naj bi vplivala na nastanek sive mrene, sta tudi kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Po 65. letu ima zaradi sive mrene že več kot polovica ljudi težave z vidom. Zaradi splošnega staranja prebivalstva se število pacientov s sivo mreno neprestano povečuje.

Katarakta se lahko pojavi tudi kot posledica sistemskih bolezni, predvsem diabetesa, poškodb ter ob jemanju določenih zdravil, predvsem kortikosteroidov. Manj kot 1% katarakt je prisotnih že ob rojstvu.

Simptomi
Razvoj katarakte je lahko počasen ali pa zelo hiter. Ob razvoju sive mrene bolnik opazi poslabšanje vida, drugi simptomi so še bleščanje, pojav halojev okoli svetlečih predmetov, slabši kontrast, spremenjena percepcija barv in monokularna diplopija (dvojne slike pri gledanju z enim očesom)

Zdravljenje
Edini način zdravljenja katarakte je kirurški. O primernosti operacije se odločamo predvsem glede na zmanjšanje vidne ostrine, obstajajo pa tudi medicinske indikacije za operacijo. Ta je lahko potrebna za nemoteno diagnostiko in zdravljenje bolezni mrežnice ali za preprečevanje glavkoma, ko je včasih potreben celo urgenten operativni poseg.

 

Kako poteka kirurško zdravljenje oziroma operacija?
Operacija sive mrene je neboleč mogoče malce neprijeten poseg, ki sodi med najpogosteje izvajane medicinske postopke na ljudeh po svetu. Z majhnim vrezom ob robu roženice se skaljena naravna očesna leča odstrani in se vstavi nova umetna leča. Rez je tako majhen (okoli 2 mm), da ga običajno ni treba niti šivati, temveč se samodejno zapre. Operacija praviloma ne traja dlje kot 20 minut.