Slab vid na daleč – vzroki in zdravljenje

Slab vid na daleč se najpogosteje imenuje kratkovidnost. Kratkovidnost ali  myopia  je napaka očesa, pri kateri jasno vidimo predmete, ki so v bližini oči. Nasprotno predmete, ki so v daljavi vidimo nejasno oziroma zamegljeno.

Kratkovidnost se lahko razvije postopoma ali hitro. Običajno se poslabša v otroštvu in adolescenci. Največkrat je dedna, zato morate paziti in še pogosteje kontrolirati vid vašega otroka.

Kratkovidnost je mogoče odkriti z običajno kontrolo vida, in se lahko korigira z očali ali kontaktnimi lečami minus dioptrije. Prav tako je mogoča  trajna korekcija vida z lasersko operacijo, če so izpolnjeni predpogoji za tako operacijo.

Simptomi kratkovidnosti so:

  • zamegljen vid, ko gledamo oddaljene predmete
  • škiljenje
  • glavobol, ki nastane zaradi naprezanja oči
  • težave z vidom pri vožnji avtomobila, še posebej pri nočni vožnji

Slab vid na daleč se pogosto odkrije v  otroštvu ali  v  zgodnjih šolskih letih otroka. Otrok s kratkovidnostjo ima pogosto naslednje simptome:

  • škiljenje
  • sedenje blizu televizorja ali table v razredu
  • pogosto mežikanje
  • pogosto drgnjenje oči

Kratkovidnost je največkrat posledica predolgega očesnega  zrkla ali strme roženico, ki preveč lomi žarke svetlobe, ki vstopajo  v oko. Žarki svetlobe se ne fokusirajo točno na mrežnici, temveč pred njo, kar povzroči motno sliko.

Natančen vzrok za razvoj kratkovidnosti nam trenutno še ni znan, domneva se, da je posledica genetske zasnove in/ali  prekomernega gledanja na blizu (računalnik, mobilni telefoni, knjige, itd)

 

Kdaj je potrebno narediti pregled vida ?

 

Če ste opazili, da slabše vidite na daljavo od  vaših prijateljev ali družinskih članov, bi morali opraviti kontrolo vida. Vaš optometrist  ali oftalmolog bo določil stopnjo kratkovidnosti in vam svetoval o najboljši korekciji (očala in / ali kontaktne leče).

Ne glede na kakovost vida, je vsekakor priporočljivo, redno kontrolirati vid , da bi hkrati preprečili različne težave z očmi  in očesne bolezni.

Če imate že diagnosticirano kratkovidnost in ste opazili hitro in nenadno bliskanje ali senco, ki pokriva del vašega vidnega polja, je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč. To so simptomi odstopa mrežnice, ki se pojavljajo kot zaplet pri srednji in visoki kratkovidnost. Odstop mrežnice je urgentno medicinsko stanje, in hiter odziv je ključnega pomena za ohranitev vida.